Hvad er Gospel og hvor kommer det fra

Hvad er gospel?

Gospel betyder evangelium

Hvad er gospel?

Txt © Gospelmusik.dk

GOSPEL

Gospel er en kirkelig musikgenre udviklet i “sorte kirker” dvs. forsamlinger, hvor medlemmerne var sorte – i USA.

Gospel kan fremføres af kor eller som solosang, ofte vokalt eller med et enkelt akkompagnement. Den er nært beslægtet med spirituals og blues-musikken, og gospel har forgreninger til pop og rock.

Ordet gospel kommer fra det engelske ord for evangelium – det glade budskab,  og det meste af gospelmusikken må betragtes som religiøs. Der findes dog undtagelser, som for eksempel gruppen Weather Girls.

Teksterne omhandler emner som tro, håb, lys, kærlighed, kirke og fællesskab.

En af de mest kendte ældre udøvere af gospelmusikken er sangerinden Mahalia Jackson. En meget populær nyere gospelsanger inden for det religiøse område af gospel er Andraé Crouch, Israel Houghton og Donnie Mc Clurkin.  Den kendte gospelgruppe Take 6 kan også nævnes i den forbindelse. I Danmark blev sangeren Etta Cameron særligt kendt for sine gospelkoncerter.

Gospelmusikken har sin oprindelse i slutningen af 1800-tallet ved slaveriet i sydstaterne i USA og blev dengang brugt som arbejdersange, der senere udviklede sig til spirituals og gospelsange, som vi kender dem i dag.

I dag er gospel populært som aldrig før. At synge i Gospelkor i Danmark er kæmpestort. Både i København, Aarhus og Aalborg findes der kor på 200-300 sangere og i de byer i Danmark kan man synge i gospelkor, hvor der ikke er andet krav end lysten til at synge. Samtidig er gospelworkshops i kirker også populært. En dag med gospel og fællesskab efterfulgt af en afsluttende koncert.

Gospel bliver også i dag ofte benyttet i forbindelse med fællessang, events og teambuilding. Det simple og enkle i tekst og melodi gør at alle kan være med. PÅ arbejdspladsen, til en fødselsdag, til polterabends og andre events, hvor musikken kan være med til at skabe glæde og smittende energi.

Se også:

Ring og hør nærmere

26 3909 26

Eller send forespørgsel

Facebook Pagelike Widget

© Copyright Gospelmusik.dk

Website af Mediamax